Teendők átalányadózás esetén

Az alábbiakban elolvashatod, pontosan miket kell elvégezned időről-időre.
A teendők mindegyikére figyelmeztetünk, ha regisztrálsz a Finantra, a havi teendőidet szinte észre sem fogod venni.

Nézd meg most, mit tud nyújtani a Finant!

Ha katás voltál és még mindig vacilálsz, olvasd el írásunkat:Teendők volt katásoknak


Mit kell tenned átalányadózóként?

Ha már átalányadózó egyéni vállalkozó vagy, néhány kötelezettséged lesz, amelyeket időről-időre teljesítened kell.

Naponta

 • Számlázás: számlázz a megszokott módon, a megszokott környezetedben. Ha korábban katás voltál, és még nem tetted meg, vedd le a kisadózó feliratot a számládról. Ha esetleg új tevékenységet számláznál, bizonyosodj meg róla, hogy az a választott költséghányadnak megfelel. Ha nem, akkor további teendőid keletkeznek!
 • Nyilvántartás vezetése: minden üzleti tevékenységedről nyilvántartást (alapnyilvántartás) kell vezetni és a műveleteket ebbe bevezetni, pl. ha számláztál, vagy bevételed érkezett. A pontos szabályokat és a nyilvántartás formátumát az szja törvény szabályozza.
 • Költségszámlák gyűjtése: a vállalkozásoddal kapcsolatos minden számlát meg kell őrizned, így a költségszámlákat is, akkor is, ha most nincs rá szükséged a jövedelmed kiszámításához. Bármikor előfordulhat, hogy egy nagyobb üzletet sikerül nyélbe ütnöd, amivel kiesel az áfakörből vagy átalányadós körből. Ebben az esetben szükséged lesz rájuk.
 • Számlák kiegyenlítésének figyelése: az átalányadózás pénzforgalmi szemléletű adózási mód, ezért mindennél fontosabb, hogy mikor kaptad meg a számláid ellenértékét, ugyanis ekkor keletkezik a bevételed. Ezért nagyon fontos, hogy a kiegyenlítéseidet pontosan vezesd!
 • Ami még fontos: figyeld mindig az ügyfélkapudat! A NAV itt fog veled kommunikálni a beadott bevallásaiddal kapcsolatosan (is).

Havonta

Szabályok, kivételek

 • Ha főállású egyéni vállalkozó vagy, akkor a tb-járulék és szociális hozzájárulás alapja havonta legalább a járulékfizetési alsó határ (minimálbér/garantált bérminimum), akkor is, ha a tényleges jövedelmed nem éri el.
 • Ha egyéni vállalkozást másodállásként végzed, azaz máshol van a főfoglalkozásod (van 36 órát elérő munkaviszonyod, vagy társas vállalkozásodban fizeted meg a minimumjárulékot, esetleg főiskolai/egyetemi hallgató vagy), akkor csak a tényleges jövedelem után kell megfizetni, de a bevallást be kell nyújtani 0-ásan!
 • Ha a vállalkozásodat kiegészítő tevékenységű saját jogú nyugdíjasként végzed, nem kell sem a tb-járulékot, sem a szociális hozzájárulást bevallani és megfizetni.
 • Ha szünetelteted a vállalkozásodat
  • Ha a szüneteltetés egész negyedévben fennáll és nem volt bevételed, akkor szintén nem kell beadnod a járulékbevallást.
  • Azonban, ha a szüneteltetés alatt járulékot képező jövedelmed keletkezett, akkor erről a megfelelő tárgynegyedévre szükséges bevallást benyújtani.
  • Ha a szüneteltetést negyedév közben kezded vagy fejezed be, arra a negyedévre szintén szükséges a bevallás benyújtása, függetlenül attól, hogy volt-e jövedelmed.
 • Ha kieső idő esetén (pl. táppénzen voltál) és minimumjárulékfizetésre vagy kötelezett, akkor a járulékod alapja minimumjárulékalap 30-ad része lesz a dolgos napokra.
 • A járulékalap számításakor figyelembe vehető a jövedelem éves minimálbér felét meg nem haladó részére adómentesség (járulékmentesség). Ezt a főállású egyéni vállalkozók is igénybe vehetik, a mentes rész esetén csak a minimum járulékalap után kell megfizetniük a járulékokat.
 • A szociális hozzájárulási adóból kedvezmény illethet meg, ha egészségi állapotod a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy 2011. december 31-én I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra voltál jogosult, és rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesültél. Mértéke: a megállapított adóalap, de maximum a minimálbér 12x-ének 13%-a.

Negyedévente

Általános szabályok

 • Járulékbevallás a tb-járulékokról és szociális hozzájárulásról a 2358-as nyomtatványon tárgynegyedévet követő hó 12-ig
 • TB-járulék befizetése a tárgynegyedévet követő hó 12-ig
 • Szociális hozzájárulás befizetése a tárgynegyedévet követő hó 12-ig
 • SZJA-előleg befizetése a tárgynegyedévet követő hó 12-ig

Egyéb szabályok, kivételek

 • Az SZJA-előleget nem kell bevallani negyedévente, de az éves SZJA bevallásban el kell számolni.
 • Az SZJA-előleget nyugdíjaként is meg kell állapítani és befizetni.
 • Az SZJA-előleget a jövedelem után kell megfizetni, átalányadózás esetén az alkalmazott költséghányad figyelembevételével.
 • Az SZJA számításakor figyelembe vehető adómentesség a jövedelem éves minimálbér felét meg nem haladó részére.
 • Az SZJA számításakor további kedvezmények érvényesíthetők (négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény), amelyek akár évközben az előlegszámításkor, de az éves bevallásban is érvényesíthetők.

Félévente

Általános szabályok

 • Iparűzési adó előleg befizetése március 15. és szeptember 15.

Egyéb szabályok, kivételek

 • Iparűzési adó előleget a tárgyévet megelőző évi bevallásod alapján a helyi önkormányzat adóosztálya állapítja meg.
 • Az iparűzési adó mértékét a helyi önkormányzati adóhatóság szabályozza, ez területenként eltér. Az egyes önkormányzatoknál használt kulcsokról az államkincstár oldalán tekinthető meg.

Évente

 • Iparűzési adó bevallás és befizetés tárgyévet követő május 31. Az adóbevallásban szerepeltetni kell a megszerzett bevételeid alapján számított adódat, és megállapítani a befizetett előlegek figyelembevételével a ténylegesen fizetendő kötelezettséget, amit a bevallással egyidejűleg kell megfizetni. Az iparűzési adó előlegre az egyes helyi önkormányzat adóosztálya döntése alapján kedvezmény is igényelhető, amit az éves bevallásban lehet érvényesíteni, erről szintén az adott önkormányzatnál lehet tájékozódni.
 • SZJA adó bevallás és befizetés tárgyévet követő május 20-ig az '58-as nyomtatványon, az e-SZJA felületen kell megtenni. Az bevallást a magánszemélyek számára a NAV előkészíti, és a legtöbb adat már rendelkezésre áll. Jelenlegi szabályozás szerint azonban az egyéni vállalkozók saját jövedelemének megállapítása önállóan történik (ezt az adóhatóság jelenleg nem készíti elő, de várhatóan a 2258-as bevallásoknak köszönhetően várható ennek is a megoldása). A fizetendő adó a negyedévente megállapított SZJA-előlegek elszámolása és a ténylegesen megállapított adó különbözete, amelyet a bevallással egyidőben kell megfizetni.
 • Kamarai hozzájárulás megfizetése tárgyévet követő március 31. A kamarai hozzájárulás összege (jelenleg) 5.000 Ft évente. Ha a tevékenységed alapján több kamarához is tartozol, ahova regisztrálnod kellett, mindet szükséges határidőig rendezni.

Eseti teendők

Számos olyan helyzet létezik, amikor külön teendőid lesznek a fentieken felül. Ezekkel részletesebben foglalkozunk majd a hamarosan induló tudásbázisban

Az alábbiakban részletesen összefoglaljuk, mit kell és mit nem kell tenned, akár főállású, akár nem főállású egyéni vállalkozóként volt katásként döntesz az átalányadózás mellett. Ha még mindig nem döntöttél az átalányadózás mellett, csak néhány napod maradt!

Figyelem: a jogszabályban meghatározott határidők nagy része már elmúlt, írásunkat ennek figyelembe vételével olvasd!

 • Kijelentkezned nem kell! A törvény erejénél fogva mindenki kikerül a KATA hatálya alól 2022.08.31-én.
 • Ha főállású KATÁS voltál, jelentkezz be az átalányadó hatálya alá 2022. augusztus 31-ig a 22T101E-es nyomtatványon. A KATA törvény lehetőséget ad egyszeri önkéntes átlépésre. Ha nem főállású voltál, akkor is be kell jelentkezned az átalányadó hatálya alá, de ezt egészen 2022. október 31-ig megteheted, ezt szintén a 22T101E nyomtatványon kell megtenni. (A bejelentési kötelezettség mindenkire vonatkozik, főállásúra, nem főállásúra és nyugdíjasra is, csak a határidők különböznek.) Bármikor is térsz át augusztus 1. és október 31. között, 2022. szeptember 1-i kezdettel leszel átalányadózó. Ha a bejelentést elmulasztod, akkor az SZJA törvény szerinti jövedelem adózás szerinti kategóriába esel, és legközelebb csak 2023. január 1-től választhatod az átalányadózást!
 • Add be a záróbevallásod a 22KATA nyomtatványon! A KATA jogviszonyod megszűnését követően 30 napon belül, tehát legkésőbb 2022.09.30-ig el kell készítened a 22KATA bevallást. Mivel a jelenlegi KATA státuszod megszűnik, ezért a megszűnési szabályokat kell alkalmazni, vagyis a bevallásban nemcsak a kiegyenlített számláidat (bevételeidet) kell szerepeltetni, de minden számlát, amit 2022.08.31-ig kiállítottál, így a kiegyenlítetlen számláid összegét is fel kell tüntetni a bevallásban.
 • Jelentsd be magad biztosítotti jogviszonyba. Eddig a KATÁS jogviszonyod által voltál biztosított, most az SZJA törvény alapján leszel, ami egyben azt is jelenti, hogy a biztosítotti jogviszonyodat is rendezni kell. Erre szolgál a 22T1041 nyomtatvány, ahol megadhatod a jogviszonyod kezdetét és a biztosítotti státuszodat. A bejelentést főállású és nem főállású egyéni vállalkozóknak is be kell nyújtani, a nyugdíjasoknak nem kell. Fontos tudnod, hogy a biztosítási jogviszony bejelentését a foglalkoztatás (vagyis az új jogviszonyod létesítése) ELŐTT kell megtenni, azaz 2022.09.01-ig!
 • Ha év közben szűnik meg a KATA státuszod, de a vállalkozásodat fenntartod, akkor nem kell záróbevallást beadnod az iparűzési adó tekintetében. Ha a KATA alanyiság alapján korábban az egyszerűsített adóalap megállapítási módot választottad, úgy annak változását szintén telephelyed szerinti önkormányzat adóhatósághoz automatikusan átvezeti.
 • Állapítsd meg, mennyi lesz a rád vonatkozó költségátalány: az SZJA törvény részletesen ír erről a 53. §-ban. De itt egyszerűen megfogalmazzuk:
  • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység (90%)
  • Mezőgazdasági őstermelő (90%)
  • Kizárólag az SZJA Tv. 53.§ szerinti mezőgazdasági, ipari illetve kiskereskedelmi tevékenység (80%)
  • Fentiek közül egyik sem (40%)
  Ha a felsoroltak közül több is igaz rád, akkor a kisebb kulcsot kell választanod. Hasznos tudni, hogy ha a tevékenységed év közben úgy változik, hogy az alacsonyabb költséghányad alkalmazására lettél jogosult, akkor a változást megelőzően keletkezett bevételeidre is csak az utóbbit lehet alkalmazni.
 • És végül még két adminisztráció: a szeptembertől kiállított számláidról vedd le a „Kisadózó” feliratot, és értesíts minden vevődet írásban, akinek eddig kisadózóként számláztál. A tájékoztatásban szerepeltesd a kisadózói státusz végének dátumát is.

A Finanttal a havi teendőidet egyszerűen elvégezheted.

Ha még bizonytalan vagy, akkor nézd át, mit írtunk az átalányadózásról!

Tudnivalók az átalányadózásról