Most indítod az egyéni vállalkozásod?
vagy 2024-től átalányadózó lettél?

Összefoglaltuk, amit az átalányadózásról tudni érdemes!

Az interneten számos tanácsadó oldal és kalkulátor létezik, amelyek az átalányadózást és annak követelményeit ismertetik. Az alábbiakban segíteni szeretnénk abban, hogy könnyebben eligazodj a rengeteg információ között. Ha úgy érzed, már olvastál eleget, akkor annak eldöntéséhez, hogy a mi szolgáltatásunk megfelelő-e neked, az alábbi néhány kérdésre kell csak válaszolnod. Az egyes kérdéseket alább bővebben is kifejtjük. Ha gyors választ szeretnél, kitöltheted kérdőívünket is, amely megadja, a Finant alkalmas lehet-e egyéni vállalkozásod kezelésére.

Ha minden kérdésre "igen" a válasz

...akkor nyugodtan hátra dőlhetsz, mert itt a megoldás,
a Finant megfelelő választás számodra.
Nem szükséges számlázóprogramot váltanod sem, mi megoldjuk, hogy kényelmesen dolgozz az eddigi környezetedben.

Lépj be az appba és regisztrálj!

Próbáld ki, akár csak 1 hónapra!


Egyéni vállalkozóként tevékenykedsz?

Ez egy fontos kérdés, hiszen csak ebben a vállalkozási formában alkalmazhatod az átalányadózás adózási módot. Ha korábban katás voltál, akkor lehetőséged volt áttérni rá, és feltehetőleg már tudod, hogy miként működik.

Ha most indítod a vállalkozásod, és az alábbiaknak megfelelsz, akkor szintén választhatod az átalányadózást:

  • az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény szerinti egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő magánszemély az ott rögzített tevékenységeivel összefüggésben,
  • a közjegyző a közjegyzőkről szóló törvényben meghatározott tevékenységével összefüggésben, kivéve, ha azt közjegyzői iroda tagjaként folytatja,
  • az önálló bírósági végrehajtó a bírósági végrehajtásról szóló törvényben meghatározott tevékenységével összefüggésben, kivéve, ha azt végrehajtói iroda tagjaként folytatja,
  • az egyéni szabadalmi ügyvivő a szabadalmi ügyvivőkről szóló törvényben meghatározott tevékenységével összefüggésben,
  • az ügyvéd az ügyvédi tevékenységről szóló törvényben meghatározott tevékenységével összefüggésben, kivéve, ha azt ügyvédi iroda tagjaként vagy alkalmazott ügyvédként folytatja,
  • a szolgáltató állatorvosi tevékenység gyakorlására jogosító igazolvánnyal rendelkező magánszemély e tevékenysége tekintetében.

Nem számít azonban egyéni vállalkozónak – kizárólag e tevékenységeinek bevételei alapján – a magánszemély, ha ingatlan-bérbeadással vagy a magánszálláshely-szolgáltatással szerzett bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre, vagy a tételes átalányadózásra vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja.


Cégeknek is számlázol, és így nem lehetsz katás?

Ne aggódj, lehet, hogy még jobban is jársz. Ha már bejelentkeztél az átalányadózás alá, akkor csak a bevételi és költségszámláid eltárolása és megfelelő kezelésére van szükséged, illetve a rendszeres bevallások és befizetést teljesítését kell határidőre teljesítened. Az átalányadózásban nem szükséges minden hónapban adóznod, csak akkor, ha ténylegesen bevételt szereztél, járulékot is csak akkor szükséges, ha a vállalkozásod a főfoglalkozásod vagy jövedelmed keletkezett.


Az éves bevételed 12 millió, vagy annál kevesebb?

Miért ez a bűvös szám és miért kell erre figyelni?

Ha a várható bevételed egy évben több, mint tizenkét millió (ha korábban katás voltál, akkor számítsd össze az eddigi katás bevételeiddel, és vedd bele még a kiegyenlítetlen számláidat is), akkor áfakörbe kerülsz és áfabevallásra leszel kötelezett, amely jóval nagyobb adminisztrációs teherrel jár. Nemcsak a költségszámlák gyűjtögetése és a plusz bevallások benyújtása, de egy bonyolultabb alapnyilvántartás vezetése is szükséges lesz. De ettől még lehetsz átalányadózó. Átalányadózóként egy szempontnak kell megfelelni: a bevételed ne lépje túl az éves minimálbér tízszeresét, vagy ha kiskereskedő vagy, akkor az ötvenszeresét. Ha év közben kezdtél, ezt a számot természetesen arányosítani kell a dolgos hónapokra.

Habár a 12 milliós bevétel átlépése okán még nem esel ki az átalányadózók köréből, de a tetemes adminisztráció miatt érdemes elgondolkodni esetleg egy másik adózási mód vagy akár másik vállalkozási forma választásáról is, de ehhez mindenképpen konzultálj szakemberrel.

Tehát, ha egy teljes évben a várható éves bevételed kevesebb, mint tizenkét millió, akkor számodra is ideális megoldás lehet az átalányadózás.

Ezekkel a számokkal érdemes megismerkedned alaposabban.

32 016 000 - avagy az éves minimálbér tízszerese

A jelenleg, 2024-ban érvényes határérték. Nagyon fontos tudod, hogy ha átléped ezt az összeget a bevételeiddel, (vagy arányosan, ha év közben kezdtél, akkor kiesel az átalányadózás alól és a tételes szja jövedelem adózás szerint kell visszamenőleg adóznod. Mit jelet ez? Az átalányadónál a költséghányad megállapítása magában foglalja a jövedelem megállapításához szükséges átalány költséget. A szja tételes költéségelszámolás szerinti jövedelemadózás esetén nincs átalány, hanem a tényleges költségeid alapján tudod kiszámolni a jövedelmet, ami az adózásod alapja lesz. Ezért is szükséges (kötelező) a költségszámlákat gyűjteni, akkor is, ha átalányadózó vagy.

160 080 000 – avagy az éves minimálbér ötvenszerese

Ha az adóév egészében kizárólag a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti kiskereskedelmi tevékenységet végzel, akkor a bevéted az éves minimálbér ötvenszerese lehet, és 90%-os költséghányaddal számolhatod a jövedelmed. A szabályok ugyancsak megegyeznek az előző pontban írottakkal. Az áfa keretnél írtakat érdemes megfontolni itt is.

8 millió

2022.12.31-tól már érvényét vesztette, de jó tudni, hogy a 2022.év szeptember 1-től kezdő, Katából átlépő átalányadózók esetében a Magyar Közlönyben augusztus 9-én megjelent jogszabály egy átmeneti rendelkezése alapján a 2022.szeptembere és decembere között speciálisan megállapított keretet kellett figyelembe venni, ezen időszak alatt a maximális bevételed 8 millió forint lehetett az átalányadózásban maradáshoz.

A jövedelmed

Átalányadózóként a jövedelmed a megszerzett bevételed és a tevékenységed alapján meghatározott költségátalány figyelembevételével számítható ki, és ez alapján kell adóznod. Hogyan állapítsd meg, hogy mennyit kell adóznod? Ha a Finatba regisztrálsz és használod, mi megtesszük helyetted. De azért az is jó, ha tisztában vagy a folyamatokkal.

A költséghányad

Állapítsd meg, mennyi a rád vonatkozó költségátalány: az SZJA törvény részletesen ír erről a 53. §-ban. De itt egyszerűen megfogalmazzuk:

  • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenység (90%),
  • Kizárólag az SZJA Tv. 53.§ szerinti mezőgazdasági, ipari illetve kiskereskedelmi tevékenység (80%),
  • Fentiek közül egyik sem (40%)

Ha a felsoroltak közül több is igaz rád, akkor a kisebb kulcsot kell választanod. Hasznos tudni, hogy ha a tevékenységed év közben úgy változik, hogy az alacsonyabb költséghányad alkalmazására lettél jogosult, akkor a változást megelőzően keletkezett bevételeidre is csak az utóbbit lehet alkalmazni.

Az adómentes keretről

Az SZJA törvény hatályos rendelkezése alapján az éves jövedelmedből (és nem a bevételből) az éves minimálbér fele, azaz 2024-ben 1 600 800 Ft adómentes, ami után nem kell szja-t fizetned, de járulékot sem.(*) Ezt a kedvezményt nem kell arányosítani, ha év közben kezdted a vállalkozásod, akkor is a teljes adómentes keretet érvényesítheted.
* Fontos megjegyezni, hogy ha főállású vállalkozó vagy, akkor azokra az időszakokra a minimáljárulékot meg kell fizetni akkor is, ha nincs bevételed.


Hajlandó vagy 10 percet rászánni a kifizetések adminisztrációjára havonta?

Ez a kérdés azért fontos, mert ha nem sok számlát állítasz ki, vagy általában ugyanazt számlázod, akkor a számlákhoz kapcsolódó tevékenységek sem vesznek igénybe sok időt, az ismétlődő egyszerű feladatok bárki számára megoldhatók. Így a könyvelő foglalkoztatása csak adminisztráció ellen beoltottaknak ajánlott, mindenki másnak - egy jó szoftverrel – havi 30 perc időráfordításnál többet nem fog jelenteni a vállalkozás könyvelése.


Nem szeretnél könyvelőt fogadni, vagy ha már van, a díját magasnak találod?

A könyvelés alapja, hogy időrendben és folyamatosan nyilván kell tartani és rögzíteni kell minden olyan adatot, amely az adókötelezettség kiszámításához utólagosan is ellenőrizhető módon szükséges. Az SZJA törvény szabályozza ezeket a könyvelési és bizonylati szabályokat (alapnyilvántartás néven). Az alapnyilvántartást nem kell hitelesíttetni az adóhatósággal, papíralapú és a számítógép alapú nyilvántartás is megfelel. Kiegészítésként részletező nyilvántartások vezetése is szükséges lehet, pl. a tárgyi eszközökről vagy a ki nem fizetett számlákról, amiknek formátuma szintén megtalálható az szja törvényben.

Fontos tudni, hogy az átalányadózás esetében pénzforgalmi szemlélet érvényesül, ez röviden annyit jelent, hogy pusztán a számláid alapján nem lehetséges a fizetendő adóterhek kiszámítása, ehhez szükséges a házipénztáradba vagy bankszámládra beérkező bevételek rögzítése, mert adóznod is csak azután kell, amit tényleg kifizetnek neked. Így a kiegyenlítések is a nyilvátartás részét képezik.

Ha van egy alapnyilvántartásod, akkor ez alapján pontosan meg tudod határozni, hogy mennyi is a kötelezettséged és elkészíthető a bevallásod. A Finant pedig pont ebben a folyamatban tud neked segíteni.

FINANT - Könyveld magadnak!

Nézd meg, milyen teendők várnak rád!


Érdemes megjegyezni, hogy vannak és lesznek olyan helyzetek és döntések a vállalkozási életed során, amikor semmiképpen nem ajánlott a pénzügyi és adminisztrációs döntéseket önállóan, szakember segítsége nélkül meghozni. Ha hosszútávú vállalkozói kölcsönt veszel fel, ha alkalmazottad van, ha áfakörbe lépsz át vagy ha rengeteg tárgyi eszközzel rendelkezel, érdemes és javasolt szakemberhez fordulni. De ez nem jelenti, hogy a havi adminisztráció költségeit is folyamatosan meg kell fizetned.