2023. évi iparűzési adóbevallás átalányadózó egyéni vállalkozóknak
23HIPAK bevallás készítés

Ez a cikkünk a 2023. évi iparűzési adóbevallással kapcsolatos. Ha a 2022. évi HIPA bevalláshoz keresel információkat, ugorj az archivumhoz! »

Az alábbiakban végigvezetünk a lépéseken, hogy szükséges-e bevallást készítened.

Bármely eredményt is kapod, a befizetés és / vagy a bevallás beadásának határideje: 2024.05.31.


Mielőtt kitöltenéd a bevallást...

A helyi adókról szóló törvény bizonyos esetekben mentesít a bevallás benyújtása alól. Átalányadózó egyéni vállalkozóként, mint kisvállalkozás, tavaly lehetőséged volt a 22HIPAK bevallásban 2023-ra az egyszerűsített adózási módot (egyszerűsített adóalap-meghatározás) választani. Ha éltél ezzel a lehetőséggel, és megfelelsz még néhány feltételnek, akkor elegendő csak a 2024. évi adóelőleget befizetned, ebben az esetben adóhatóság úgy tekinti, hogy az adóévi kötelezettségednek az adóévi adóelőleg megfizetésével kívánsz eleget tenni.

Mielőtt továbblépsz, javasoljuk, hogy olvasd el az alábbi keretes cikkünket, mert a továbbiakban ezekre az ismeretekre mindenképpen szükséged lesz.

Immár második éve, hogy az iparűzési adóról egy közös, ú.n. kötegelt nyomtatványon kell adatot szolgáltatni, aktuálisan erre a 23HIPAK nevű NAV nyomtatvány szolgál, amelyet az ANYK nyomtatványkitöltő program segítségével kell teljesíteni (ONYA felületen nem lehetséges!). Habár a bevallást a NAV-nak kell benyújtani, ők továbbítják az illetékes önkormányzat felé, ahol a bevallásod alapján előírják a kötelezettséged. Az előírt/bevallott kötelezettséget közvetlenül a szintén illetékes önkormányzat Iparűzési Adó számlájára szükséges megfizetni. Jó tudni, hogy a NAV az iparűzési adóval kapcsolatos kérdésekkel, a bevallás kitöltésével kapcsolatban nem tud felvilágosítást nyújtani, így ehhez szükség esetén szintén az illetékes önkormányzat ügyfélszolgálatán tudsz további segítséget kérni.

Ha már használtál korábban ANYK-t pl. a járulékbevallásod elkészítéséhez, akkor az ANYK-n belül a Szervíz / Frissítések / Újdonságok2 fülön betöltheted a szükséges állományt, vagy direktben letöltheted a NAV oldaláról is a 23HIPAK nyomtatványt. Amennyiben Finant előfizető vagy, úgy a Beállítások / Súgó menüpontban elérhető Felhasználói útmutatóban részletes leírás található a nyomtatványletöltésről és telepítésről.


Egyszerűsített (tételes vagy sávos) adómegállapítás

2023-tól a kisvállalkozók részére lehetséges az egyszerűsített (más néven tételes vagy sávos) adómegállapítás, ezzel együtt a korábbi 80%-os egyszerűsített adóalap-meghatározás és az átalányadózókra vonatkozó 1,2-szeres adóalap növelő szabály is megszűnt. A helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg, a jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módot, melyről a 22HIPAk bevallásodban már dönthettél vagy ha 2023-ban kezdted a vállalkozásodat, akkor az aktuális, 23HIPAK bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározásához az adott évi bevételt az alábbi sávokba lehet besorolni, ez alapján a sávra eső adóelőleg könnyen megállapítható.

ÁrbevételAdóalapHIPA adó
0-12 millió Ft2,5 millió Ft50 000 Ft
12-18 millió Ft6 millió Ft120 000 Ft
18-25 millió Ft8,5 millió Ft170 000 Ft
18-120 millió Ft*8,5 millió Ft170 000 Ft

* Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2023-as évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni! Lásd a 2023-ban induló vállalkozásoknak szóló részt is!

Ha a 2024-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.

Jó tudni, hogy ha az egyszerűsített adómegállapítást választod, akkor az önkormányzat által kínált helyi adóra vonatkozó kedvezményeket nem tudod igénybe venni. A választásnál ezt is fontold meg.


A bevétel megállapítása

Átalányadózó egyéni vállalkozóként az szja törvény határozza meg, mi tekinthető bevételnek, de egyszerűen megfogalmazva az az összeg, amit ténylegesen kifizettek (vagy megállapítottak) neked 2023-ban. Ezt az összeget kiolvashatod a bevételi nyilvántartásodból. Vigyázz! Itt nem a költséghányaddal csökkentett összeget kell venni, és az szja szerinti adómentes alapot sem veheted figyelembe!

Figyelem! Ha pontosan 2024.01.01-én kezdted szüneteltetni a vállalkozásodat, és ez alatt a szüneteltetés alatt egy 2023-ban kiállított számládat kiegyenlítették, akkor az 2023-as bevételnek minősül. Ha volt ilyen, ezt is számítsd a fenti bevételek közé!


Előlegbevallás - előlegfizetés

A helyi iparűzési adó esetében nemcsak az adót kell bevallani és megfizetni, hanem minden adóévben meg kell állapítani a következő évi adóelőleget, annak fizetési határidejét és azt határidőben meg is kell fizetni. Ennek megállapítása függ a korábbi évi bevallásban a következő évre vonatkozóan tett nyilatkozattól.

2023-tól az adóelőleg megállapításának módja is egyszerűsödött annak, aki 2023-tól az egyszerűsített adómegállapítást választja. Nemcsak az adót könnyű megállapítani a bevételi sávok alapján, de az, aki egyszer már nyilatkozott az egyszerűsített adómegállapításról (legkorábban a 22HIPAK bevallásban volt lehetőség) és ezen a nyilatkozatán nem változtat, a kötelezettségét teljesítheti az aktuális évi adóelőleg megfizetésével, nem szükséges bevallást is beadni. (Lásd még a részletes feltételrendszert a keretes részen kívül!).

Tehát ha az egyszerűsített adómegállapítást választottad 2023-ra, és 2024-re is ezt választod, akkor a bevételed alapján a fenti táblázat segítségével állapíthatod meg a fizetendő adód. Fontos, hogy fizesd meg határidőig, azaz 2024.05.31-ig, más teendőd nincs.

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2023-as évet fedi le, mert év közben kezdtél, vagy szüneteltetted a vállalkozásod, úgy a fenti sávok meghatározásánál a tényleges bevételed arányosításával a teljes évre számított bevételt kell figyelembe venni! Lásd még a 2023-ban kezdő vállalkozóknak szóló részt is alább!

Ha 2023-ra nem az egyszerűsített adómegállapítást választottad vagy időközben már nem választhatod, akkor mindenképpen kell bevallást készítened, a bevallás segít majd a tényleges adódat megállapítani. Az adóbevallás készítéséről lásd a lenti részletes útmutatót.


22HIPAK bevallás ellenőrzése

A 2023. évi bevalláshoz illetve adóelőleg-fizetéshez szükséges, hogy pontosan tudd, hogyan nyilatkoztál a 2023. évre és mennyi adóleget vallottál (és fizettél) be.

A 2023. évre választott adózási módot a 22HIPAK bevallásodon a NY-01 lap - A blokk - 9. mezőben ellenőrizheted. Ha az egyszerűsített adómegállapítást választottad 2023-ra, akkor a fenti mezőben az "1"-es szám látszik, a leírásnál pedig a "A Htv. 39/A. § (2) bek. szerinti egyszerűsített adóalap-megállapítást választom." szöveg látható.

A 2023. évre bevallott adóelőlegedet a 22HIPAK bevallásodon az M-EL lap - "Első előlegrészlet esedékessége" és az M-EL lap - "Első előlegrészlet összege" helyeken ellenőrizheted. Ha az egyszerűsített adómegállapítást választottad 2023-ra, akkor a fenti összeg mezőben a 50000 vagy 120000 vagy 170000 összeget kell látnod, az esedékességnél a 2023.05.31. dátumot.

Ha a fentiektől eltérő adatokat látsz, akkor biztos, hogy nem az egyszerűsített adómegállapítást választottad 2023-ra, ezért idén szükséges bevallást benyújtanod a 2023-as évről.

Ha nem találod a 22HIPAK bevallásodat, akkor megnézheted az E-Önkormányzati Portálon. A linken található oldalon lépj be az ügyfélkapus azonosítóddal, majd válaszd ki a saját önkormányzatod. Ha budapesti vagy, akkor ne a kerületet, hanem a Budapest Főváros Önkormányzata lehetőséget válaszd. A kiválasztott önkormányzat neve a címer alatt lesz látható. Ezután a Helyi adózás / Adóbevallási információk menüpontban kattints az Adóbevallások listázása gombra, majd a megjelenő listában válaszd ki a 22HIPAK bevallást. Ebben a dokumentumban már ellenőrizheted a fenti adatokat.


Ha 2023-ban kezdted a vállalkozásod

Ha 2023-ban indítottad a vállalkozásod, akkor még bizonyára nem kerültél kapcsolatba az önkormányzatnak fizetendő iparűzési adóval, mivel 2022-től a kötelező bejelentkezés megszűnt, ez azt jelenti, hogy most mindenképpen szükséges bevallást beadnod. A vállalkozást indítók számára az első bevallási időszakban kell az első évről és egyúttal az aktuális évi adózási módról is nyilatkozni, valamint a bevallásban kell megállapítani a 2023. évi adódat és a 2024-es évi adóelőleget is. Mindkét időszakra választhatod az egyszerűsített adómegállapítási módszert, amennyiben a vállalkozásod kisvállalkozásnak minősül (ld. a fentebbi sávos megállapításról szóló részt is.)
Fontos, hogy amennyiben az egyszerűsített adómegállapítást választod az első nem teljes évedre, akkor az adóalap (sáv) meghatározásához a tényleges bevételedet a teljes évre kell arányosítani naptári napok alapján, így akár magasabb sávba is eshet a számított adóalap. Azonban, mivel nem teljes az éved, a sáv alapján arányosan kell csak a tényleges adót is megfizetni.

Lássunk egy példát! Tegyük fel, hogy 2023.08.23-án indítottad a vállalkozásod és a bevételed 2023-ban 5 millió Ft volt. Ez arányosan teljes évre számítva ez 5 000 000 / 131 * 365 = 13 931 298 Ft lenne és a 12-18 millió Ft közötti sávba esik, aminek az adóalapja már 6 millió Forint (az 5 millió Forintnak 2,5 millió lenne az adóalapja.) Ezt az összeget arányosítva a tényleges adóalap 2 153 425 Ft, a megállapított adó 43 069 Ft lesz.
Szerencsére a bevallás a pontos számításokhoz a segítségedre lesz, neked csupán a tényleges bevételedet kell feltüntetned majd.

Ha a 2023-ra a tényleges bevételed nem haladja meg a 2 500 000 Ft-ot, javasolt a normál adózási módot választani 2023-ra
Ha a 2024-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt az egyszerűsített adózási módot választani.


További segédletek, hasznos információk

A 23HIPAK bevallás kitöltéséhez, kiegészítéséhez, módosításához a NAV részletes kitöltési útmutatója, amely az alábbi útmutatónkban található hivatkozások alapja.
Az egyes önkormányzatok helyi adókkal kapcsolatban kihirdetett rendeleteiről és elérhetőségeiről a Magyar Államkincstár tájékoztató oldala lehet a segítségedre.
Az egyszerűsített adómegállapítással kapcsolatban lásd a Helyi adókról szóló törvény 39/A. §-t is.


Kell vagy nem kell bevallást készíteni?

Most, hogy már ismered a fogalmakat, könnyen eldöntheted, hogy rád mely feltételek illenek:

Nem kell bevallás benyújtani
mindaddig, amíg az alábbi feltételek mindegyike együttesen teljesül:

A 22HIPAK nyomtatványon a 2023-ra az egyszerűsített adóalap-meghatározást választottad
2024-re is az egyszerűsített adóalap-meghatározást választod
A 2023. évi bevételed nem több, mint 25 millió Ft vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén 120 millió Ft.
A 2023. évre megállapított adó összege nem haladja meg a 2023. évre előlegként bevallott összeget.
Ha a 2023. évre adóelőlegként megfizetett összeg magasabb lenne, mint a 2023. évi tényleges adó összege, akkor a különbözet visszatérítését nem kéred.
A vállalkozás nem szünetelt egybefüggően 181 napnál tovább.

Ebben az esetben csak az adóelőleg megfizetése szükséges, a pontos összeg meghatározását lásd a fenti keretes cikkünkben.

Bevallást szükséges beadnod,
ha a mentességi feltételeknek nem felelsz meg.

Nem adtál be 22HIPAK nyomtatványt
2023-ban kezdted a vállalkozásodat
Nem választottad 2023-ra az egyszerűsített adóalap-megállapítást
2023-ra egyszerűsített adóalap-meghatározást választottál, de a 2023-as évi bevételed magasabb sávba esik, mint a 2023-ra megállapított adóelőleged
A bevételed meghaladta az egyszerűsített adóalap-meghatározási határt, így kiestél az egyszerűsített adózói körből
181 napnál hosszabban egybefüggően szüneteltetted a vállalkozásodat
Megváltoztatod az adózási módot 2024-re

Ha a fentiek bármelyike igaz rád, akkor is ellenőrizd az előzményeket, mert a bevallásod helyes kitöltéséhez szükséged lesz ezekre az adatokra. Ehhez lásd még a fenti keretes cikkünket is.

Ha a fentieket ellenőrizted, válaszd ki a következő lépést.

Ha úgy állapítottad meg, hogy nem kell bevallást beadnod,
akkor csak a bevételed alapján a sávodba eső
HIPA összeget fizesd meg 2024.05.31-ig
.

Ha a fenti ellenőrzés alapján arra jutottál,
hogy neked be kell adni a 23HIPAK bevallást,
kövesd az alábbi részletes útmutatónkat, és biztosan sikerülni fog!


A 23HIPAK nyomtatvány kitöltése lépésről lépésre

A bevallási nyomtatvány „A” lapokból és „M” lapokból áll. Az „A” lapok tartalmazzák a vállalati adatokat, amiket a továbbiakban részletezettek szerint kell kitölteni. Az „M” lapokat a székhelyre és minden egyes, a bevallással érintett telephelyre ki kell tölteni. Az egyszerűsített adóbevallás készítését választhatod, ha 2023-ban kezdted a vállalkozásod és egyúttal az egyszerűsített adózási módot választod, vagy 2023-ra az egyszerűsített adózást választhatod, de nem mentesülsz a bevallás benyújtása alól (ld. a keretes cikkünket fent). Az Általános bevallás készítését válaszd minden más esetben, amikor bevallást kell beadnod.

Az alábbiakban válaszd ki, amelyik rád vonatkozik, a továbbiakban az ott leírtakat kövesd!

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a lapon kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

- amennyiben a vállalkozásodat 2023-ban év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be,
- amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be,
- egyébként tüntesd fel a 2023.01.01-2023.12.31. időszakot.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a lapon tudsz nyilatkozni a 2023-ban alkalmazott adózási módról, illetve a 2024. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2023-ban év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

9.sor: Csak akkor kell kitölteni, ha a 2023-ben választott és a 2024. évre választott adózási mód eltér egymástól! Válaszd ki, hogy a 2024. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2024. évi kötelezettséged. Válaszd az 1-est, ha 2024-re az egyszerűsített adómegállapítást választod. Csak akkor érdemes ezt az adózási módot választani, ha a 2024-re várható bevételed meghaladja a 2.5 millió Forintot. Ha a 2024-re várható bevételed több, mint 25 millió Forint (vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén 120 millió Forint), a 2-es lehetőséget kell választanod.

B blokk - Bevallás oka

Csak akkor kell kitölteni, ha a felsoroltak közül bármelyik igaz a vállalkozásodra.

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 4-est: Egyszerűsített - tételes adóalapmegállapítást választó adóalanyok.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségével legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2023. évi jövedelmed és bevételed. Kitöltése kötelező.

E blokk - Htv. 39/A. § alapán tételes adóalapmegállapítást választó adóalany

41.sor: Ebben a sorban kell feltüntetni az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed. Akkor is a tényleges bevételed tüntesd fel, ha a vállalkozásodat 2023-ban kezdted. Lásd még a fenti keretes cikkönket is.

Fontos! Amennyiben a 2023.01.01.-2023.12.31. időszak alatt (vagy év közbeni kezdés esetén a kezdőnaptól időarányosan) a bevételed meghaladta a 25 millió Ft-ot (vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetén a 120 millió Ft-ot), úgy kiestél az egyszerűsített adóalap-megállapítási körből és a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 2. változatban leírtak alapján!

42.sor: Ezt a sort nem kell kitölteni, a 41. sorban megadott bevételed alapján a bevallás kiszámolja a sávodhoz tartozó adóalapot.

43.sor: Ha kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végzel és a bevételed (nem teljes év esetén arányosan) nem érte el a 120 millió Forintot, itt jelölheted.


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél válaszd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2023.01.01.-2023.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.

A 23. sorban ellenőrizheted a bevallás által kiszámolt 2023. évi adókötelezettségedet.

A lapon szereplő további mezők az előzetesen választott adataid alapján automatikusan töltődnek. Jó tudni, hogy az egyszerűsített adóalap-meghatározást választó kisvállalkozó az önkormányzati kedvezményeket nem vehetik igénybe!

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.

Mezők újraszámolása

Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2024. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumokat a bevallás automatikusan kitölti. Ha esetleg üres dátummezőket látsz, töltsd ki 2024.01.01.-2024.12.31. dátumokkal.

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2023. évi bevételed alapján

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2024.05.31.(ezt a bevallás általában automatikusan kitölti)

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: ide írd be a 2024-ben várható bevételed alapján a sávhoz tartozó adóösszeget (az összeg meghatározásához lásd a keretes cikkünket is).


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2024.07.01.-2025.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2024.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: ide írd be az M-KÖT lap 23. sorának és (ha volt) az 22HIPAK M-EL lap második előlegrészlet összegének különbségét.

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2025.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az M-KÖT lap 23. sor összegének felét.

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a lapon kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

- amennyiben a vállalkozásodat 2023-ban év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be,
- amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be,
- egyébként tüntesd fel a 2023.01.01-2023.12.31. időszakot.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a lapon tudsz nyilatkozni a 2023-ban alkalmazott adózási módról, illetve a 2024. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2023-ban év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

9.sor: Csak akkor kell kitölteni, ha a 2023-ben választott és a 2024. évre választott adózási mód eltér egymástól! Válaszd ki, hogy a 2024. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2024. évi kötelezettséged. Válaszd az 1-est, ha 2024-re az egyszerűsített adómegállapítást választod. Csak akkor érdemes ezt az adózási módot választani, ha a 2024-re várható bevételed meghaladja a 2.5 millió Forintot. Ha a 2024-re várható bevételed több, mint 25 millió Forint (vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén 120 millió Forint), a 2-es lehetőséget kell választanod.

B blokk - Bevallás oka

Csak akkor kell kitölteni, ha a felsoroltak közül bármelyik igaz a vállalkozásodra.

C blokk - Adóalap megállapításának módja

21.sor: Pipáld be: Adóalapomat az általános szabályok szerint állapítom meg.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségével legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány 01-01 lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2023. évi bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nettó árbevétel

1.sor: Ebben a sorban a 2-9. sorok együttes összege szerepel, ezeket a bevallás automatikusan számolja. Ennek az összegnek meg kell egyeznie a 2023-ban szerzett összes bevételeddel.

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni a 3-9. sorokba nem besorolt bevételeidet.

3-9. sorok: Itt van lehetőséged jogcímenként részletezni a bevételeket, amennyiben vonatkozik rád.


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.

Lehetséges

"A" nyomtatvány 03-01 lap

Ezen a lapon lehet megadnod a 2023. évi további csökkentő tételeket.

A blokk - Figyelembe vehető eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) és közvetített szolgáltatások összege

1-2. sorok: Itt lehetőséged van az ELÁBÉ-val kapcsolatos tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád. Ha nem volt figyelembe vehető tétel, akkor töltsd legalább 0-val

3-15. sorok: Itt lehetőséged van az ELÁBÉ-val kapcsolatos tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

B blokk - Adóalapban figyelembe vehető egyéb csökkentő tényezők

21-23. sorok: Itt lehetőséged van további csökkentő tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél válaszd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2023.01.01.-2023.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.

A 23. sorban ellenőrizheted a bevallás által kiszámolt 2023. évi adókötelezettségedet.

A lapon szereplő további mezők az előzetesen választott adataid alapján automatikusan töltődnek. Jó tudni, hogy az egyszerűsített adóalap-meghatározást választó kisvállalkozó az önkormányzati kedvezményeket nem vehetik igénybe!


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzatra jutó adóalap meghatározása

3-6.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van.

E blokk - Az adó összegének kiszámítása

18-22.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezményt igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.

Mezők újraszámolása

Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2024. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumokat a bevallás automatikusan kitölti. Ha esetleg üres dátummezőket látsz, töltsd ki 2024.01.01.-2024.12.31. dátumokkal.

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2023. évi bevételed alapján, amelyet az M-KÖT lap 23. sorában találsz.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2024.05.31.(ezt a bevallás általában automatikusan kitölti)

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: ide írd be a 2024-ben várható bevételed alapján a sávhoz tartozó adóösszeget (az összeg meghatározásához lásd a keretes cikkünket is).


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2024.07.01.-2025.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2024.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: ide írd be az M-KÖT lap 23. sorának és (ha volt) az 22HIPAK M-EL lap második előlegrészlet összegének különbségét.

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2025.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az M-KÖT lap 23. sor összegének felét.

Adatok ellenőrzése

A bevallás speciális jellege miatt az ellenőrzés nem elégséges a hagyományos módon, ez csak az éppen aktív nyomtatványt ellenőrzi. A teljes körű ellenőrzéshez használd a nyomtatvány tetején, jobb oldalon található "Összes nyomtatvány ellenőrzése" gombot, így az összes eredmény egyszerre látszik.
Amennyiben megoldandó üzenetet látsz, mindenképpen javítsd a leírtak szerint. Fontos tudni, hogy a nyomtatvány számos összefüggésbeli ellenőrzést nem végez el, ezért mindenképpen ellenőrizd gondosan, mielőtt beadod.

Fizetendő adó megállapítása

Amennyiben keletkezett fizetendő adód, úgy azt a bevallás határidejének időpontjáig, azaz 2024. május 31-ig meg is kell fizetned. A fizetendő adó az "M" nyomtatvány EL lapjának első előlegfizetési sorában található adatoktól függ: ha a dátum 2024.05.31., akkor fizesd be az ahhoz tartozó összeget. Ha a dátum 2024.09.15., akkor fizesd be az M-KÖT 23. sorának és a 2024.03.15-i kötelezettségednek a különbözetét.

A megfelelő bankszámlaszámot megtalálod az illetékes önkormányzat honlapján, vagy az Államkincstár honlapján az önkormányzatod kiválasztása után.

Bevallás beadása

Ha úgy érzed, hogy a bevallásod készen van, és az ellenőrzés sem talál hibát, akkor a bevallás beadható az ANYK-ban megszokott módon az ügyfélkapus azonosítással. Mentsd el a bevallást, majd "Kapcsolat az Ügyfélkapuval" menüpontban először jelöld meg küldésre, majd szintén ebbe a menüpontba visszalépve már lehetőséged lesz be is adni.
Ha a beadás sikeres volt, néhány órán belül visszajelzést kapsz a Tárhelyedre és a bevallásod továbbításra kerül az önkormányzathoz. A bevallásod alapján keletkező előírást az önkormányzati portálra belépve ellenőrizheted. Javasoljuk, hogy 1-2 héten belül tedd is meg.

A bevallás beadásának határideje: 2024.05.31.

Amennyiben keletkezik befizetendő adód, úgy annak megfizetése szintén ekkor esedékes.


2022. évi iparűzési bevallás átalányadózó egyéni vállalkozóknak
22HIPAK bevallás készítés

A korábbi évektől eltérően a 2022. évi iparűzési adó bevallását egy új, közös bevallásban, a 22HIPAK nevű NAV nyomtatványon az ANYK nyomtatványkitöltő program segítségével kell teljesíteni. Habár a bevallást a NAV-nak kell benyújtani, ők továbbítják az illetékes önkormányzat felé, ahol a bevallásod alapján előírják a kötelezettséged. Az előírt kötelezettséget közvetlenül a szintén illetékes önkormányzat Iparűzési Adó számlájára szükséges megfizetni. Jó tudni, hogy a NAV az iparűzési adóval kapcsolatos kérdésekkel, a bevallás kitöltésével kapcsolatban nem tud felvilágosítást nyújtani, így ehhez szükség esetén szintén az illetékes önkormányzat ügyfélszolgálatán tudsz további segítséget kérni.

Az alábbi útmutatónkban megmutatjuk, hogyan készítsd el az átalányadózással kapcsolatos iparűzési adó bevallásodat és állapítsd meg a fizetendő adód.

A 22HIPAK bevallás kitöltéséhez, kiegészítéséhez, módosításához a NAV részletes kitöltési útmutatót tett közzé, amely az alábbi útmutatónkban található hivatkozások alapja.

Fontos: amennyiben az átalányadós időszakod alatt nem keletkezett bevételed,
a bevallást akkor is be kell nyújtani a megfelelő mezők kitöltésével!


A 22HIPAK nyomtatvány kitöltése lépésről lépésre

1. Töltsd le és telepítsd

Ha már használtál korábban ANYK-t pl. a járulékbevallásod elkészítéséhez, akkor az ANYK-n belül a Szervíz / Frissítések / Újdonságok2 fülön betöltheted a szükséges állományt, vagy direktben letöltheted a NAV oldaláról is a 22HIPAK nyomtatványt. Amennyiben Finant előfizető vagy, úgy a Beállítások / Súgó menüpontban elérhető Felhasználói útmutatóban részletes leírás található a nyomtatványletöltésről és telepítésről.

2. Mielőtt kitöltenéd...

Ha az átalányadós időszakod előtt Katás vállalkozó voltál, a bevallásod kitöltését befolyásolja, hogy a Kata alatt az iparűzési adó tekintetében a tételes adómegállapítást választottad/választhattad-e vagy sem, illetve volt-e 2023.03.15-én előlegfizetési kötelezettséged. Mielőtt elkezdenéd kitölteni a hipa bevallásodat, erre a kérdésre nagyon fontos válaszolnod, mert ettől függ, hogy milyen adatokat kell a bevallásodban szerepeltetni. Járj el körültekintően a döntésednél, hogy a megfelelő adóbevallást készíthesd el.
Részletekért lásd az alábbi felkiáltójeles írásunkat.

3. Nyisd meg

Ha sikeresen telepítetted a nyomtatványt, nyisd meg az ANYK programot, majd az Új menüpontban nyisd meg az üres 22HIPAK nyomtatványt. A 22HIPAK bevallás egy úgynevezett kötegelt bevallás, amelyben az összes önkormányzat felé egyidejűleg lehet és kell számot adni a 2022. évre szóló kötelezettségről. A bevallás két fő részből áll: egy "A"-s lapból, amely az alapadatokat és az összesítéseket tartalmazza, illetve legalább egy "M"-es lap szükséges, amelyen a konkrét önkormányzat felé beadandó adatokat kell rögzíteni. A bevallás megnyitásakor az "A"-s lap automatikusan megnyílik, az "M"-es lap(ok)at létre kell hozni.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan tudod ellenőrizni, hogy a katás időszakodban bejelentkeztél-e a tételes hipa alá, továbbá hogy volt-e 2023.03.15-el előírt kötelezettséged.

A vizsgálathoz be kell jelentkezned az illetékes önkormányzat weboldalán, és az aktuális folyószámládat 2022.01.01-től kezdődő időponttól lekérdezni. Ha papíron kaptál adófolyószámla értesítést, akkor azt vedd elő.

1. Bejelentkezés az önkormányzat oldalára

Budapesti telephely esetén: Nyisd meg a Főpolgármesteri Hivatala Webadó oldalt és lépj be az ügyfélkapus azonosítóddal az E-ügyintézés menüpont alatt. A bejelentkezést követően kattints az "Adószámla lekérdezése" menüpontra. Itt fogod látni az alábbi ellenőrzésekhez szükséges adatokat.

Vidéki telephely esetén: Nyisd meg az E-önkormányzat portál oldalát, majd lépj be az ügyfélkapus azonosítóddal. A bejelentkezést követően válaszd ki az önkormányzatot, majd kattints az "Adóegyenleg lekérdezés" menüpontra. Itt fogod látni az alábbi ellenőrzésekhez szükséges adatokat.

2. Tételes HIPA ellenőrzése

Ha a megnyitott folyószámlán 2022-re legalább két sort találsz, és legalább az egyiknél a "Tételes Katás" vagy "KATA adó tétel" vagy "AKE" megnevezést látsz, valamint ezek mellett kerek 25 000 Ft vagy 12 500 Ft összegeket, akkor bejelentkeztél a tételes hipa alá. A továbbiakban válaszd az erre vonatkozó kitöltési útmutatót, azaz az 1.-es pontot. Ha egyik sornál sem látod ezeket a feliratokat, akkor válaszd az útmutató 2., 3. vagy 4. pontját.

3. A 2023.03.15-i kötelezettség ellenőrzése

Ha a megnyitott folyószámlán látsz olyan sort, aminek a dátuma 2023.03.15. és mellette találsz 0-tól különböző összeget, akkor volt előlegfizetési kötelezettséged. Az útmutató további részében erre az adatra hivatkozunk, a bevallásod helyes kitöltéséhez erre a számra szükséged lesz.


4. Esetek - válaszd ki, melyik vonatkozik rád!

Az iparűzési bevallás helyes kitöltését a 2. lépésben meghatározott döntésen túl befolyásolja a 2022. évre választott adózási mód és a megszerzett bevételed is, az alábbiakban elmagyarázzuk.

 1. Átalányadózás előtt Katás voltál és ott a tételes ipát választottad

  Az adó alapja az átalányadós időszakra jutó bevétel alapján számított jövedelem * 1,2. Ha az átalányadós bevételed meghaladja a 8 millió Ft-ot (arányosan az aktív napokkal), akkor kiestél az átalányadós körből, válaszd a 4. változatban leírtakat.

 2. Átalányadózás előtt Katás voltál és ott NEM a tételes ipát választottad

  Az adószámításod alapja az éves bevételed, amit a katás és átalányadós időszakod alatt együttesen szereztél. Ha ez az összeg kisebb, mint 8 millió Ft, akkor az adó alapja a bevételed 80%, ha több, akkor normál szabályok szerinti bevallást kell benyújtanod, ebben az esetben válaszd a 4. változatban leírtakat.

 3. Végig átalányadózó voltál 2022-ben (év elejétől, vagy a vállalkozás indításától)

  Ha egész évben átalányadóztál, és nem voltál katás, mert pl. 2022-ben kezdted a vállalkozást és az indításkor ezt az adózási módot választottad, akkor az adó alapja az átalányadós időszakra jutó bevétel alapján számított jövedelem * 1,2. Ha az átalányadós bevételed meghaladja a 24 millió Ft-ot (kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folytatása esetén a 120 millió Ft-ot (arányosan az aktív napokkal), akkor kiestél az átalányadós körből, válaszd a 4. változatban leírtakat.

 4. Ha túllépted a bevételi határt - általános szabályok szerinti bevallás készítése

  Az adó alapja az éves időszakra jutó bevételed, amit csökkenthetsz az helyi adókról szóló törvény által elismert csökkentő tételekkel.

Az alábbiakban válaszd ki azt az esetet, amelyik rád vonatkozik, a továbbiakban az ott leírtakat kövesd!

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.09.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, hogy a vállalkozásod kisvállalkozás.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 1-est: A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózóként.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségével legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022. évi jövedelmed és bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Átalányadózó

1.sor: Ebbe a sorba kell beírni a bevételed alapján az alkalmazott költséghányaddal számított jövedelmed.

Fontos!A jövedelem az SZJA-törvény szerinti jövedelmet jelenti, azaz itt nem vehető figyelembe az adómentes rész.

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed.

Fontos! Amennyiben a 2022.09.01.-2022.12.31. időszak alatt a bevételed meghaladta a 8 millió Ft-ot, úgy kiestél az átalányadózásból, a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 4. változatban leírtak alapján!


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél válaszd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.09.01.-2022.12.31.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022. évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "A" nyomtatvány EGY lap A blokk 2. sorában feltüntetett összeget. [Legyen példálul: 4 800 000 Ft]
 2. Ez az összeg a 2022. évi utolsó 4 hónapra jutó, számított kedvezmények nélküli bevételed, így ezt fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján, amely a te esetben 122 nap volt. Tehát az előbbi összeget oszd el az aktív napok számával és szorozd meg 365-tel. [a példa szerint: 4 800 000 Ft / 122 * 365 = 14 360 656 Ft]
 3. Számold ki az adót: az előbbi összeget szorozd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 11.sorban található adószázalákkal. [a példa szerint: legyen az adókulcs 2%, számított adó: 14 360 656 x 2% = 287 213 Ft].
 4. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 287 213 Ft].
 5. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Tegyük fel, hogy 45 000 Ft. volt a kötelezettséged, a példa szerint: 287 213 Ft - 45 000 Ft = 242 213 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 4. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 287 213 Ft / 2 = 143 607 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.01.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat 2022-ben év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, hogy a vállalkozásod kisvállalkozás.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 2-est: 8 millió Ft-ot meg nem haladó nettó árbevételű adóalanyként.

Fontos! Amennyiben a 2022.01.01.-2022.12.31. időszak alatt (vagy év közbeni kezdés esetén a kezdőnaptól időarányosan) a bevételed meghaladta a 8 millió Ft-ot, úgy a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 4. változatban leírtak alapján!

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségével legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022. évi bevételed. Kitöltése kötelező.

B blokk - 8 millió forintot meg nem haladó nettó árbevételű adóalany

11.sor: Ebbe a sorba kell beírni a katás és az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed.
A Katás időszakra jutó bevételed a 22KATA nyomtatványon bevallott összeg, ezt add hozzá az átalányadós időszakot alatt szerzett bevételedhez


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.


Lehetséges

További lehetséges mezők

B blokk - Adóalapot csökkentő tételek

12-17. sorok: Itt lehetőséged van az adóalap csökkentő tényezőket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél válaszd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.01.01.-2022.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022. évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "A" nyomtatvány EGY lap B blokk 11. sorában feltüntetett összeget. [Legyen példálul: 4 800 000 Ft]
 2. Ha nem egész évben tevékenykedtél, akkor az előbbi, kedvezmények nélküli bevételedet fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján. Tehát az előbbi összeget osztani kell az aktív napok számával és szorozni 365-tel. [Ha például a vállalkozásod 2022.03.03-án kezdett, akkor az aktív napok száma: 304, a példa szerinti számítás: 4 800 000 Ft / 304 * 365 = 5 763 158 Ft]
 3. Számold ki az adót: az előbbi összeget szorozd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 11.sorban található adószázalákkal. [a példa szerint: legyen az adókulcs 2%, számított adó: 5 763 158 x 2% = 115 263 Ft].
 4. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 115 263 Ft].
 5. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Mivel a vállalkozás a példa szerint tavaly kezdett, ezért nem volt még előlege. Számítás: 115 263 Ft - 0 Ft = 115 263 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 4. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 115 263 Ft / 2 = 57 632 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.01.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat 2022-ben év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, hogy a vállalkozásod kisvállalkozás.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 1-est: A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózóként.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségével legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022. évi jövedelmed és bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Átalányadózó

1.sor: Ebbe a sorba kell beírni a bevételed alapján az alkalmazott költséghányaddal számított jövedelmed.

Fontos!A jövedelem az SZJA-törvény szerinti jövedelmet jelenti, azaz itt nem vehető figyelembe az adómentes rész.

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed.

Fontos! Amennyiben a 2022.01.01.-2022.12.31. időszak alatt (vagy év közbeni kezdés esetén a kezdőnaptól időarányosan) a bevételed meghaladta a 24 millió Ft-ot (vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetén a 120 millió Ft-ot), úgy kiestél az átalányadózási körből és a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 4. változatban leírtak alapján!


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél válaszd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.01.01.-2022.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022. évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "A" nyomtatvány EGY lap A blokk 2. sorában feltüntetett összeget. [Legyen példálul: 4 800 000 Ft]
 2. Ha nem egész évben tevékenykedtél, akkor az előbbi, kedvezmények nélküli bevételedet fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján. Tehát az előbbi összeget osztani kell az aktív napok számával és szorozni 365-tel. [Ha például a vállalkozásod 2022.03.03-án kezdett, akkor az aktív napok száma: 304, a példa szerinti számítás: 4 800 000 Ft / 304 * 365 = 5 763 158 Ft]
 3. Számold ki az adót: az előbbi összeget szorozd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 11.sorban található adószázalákkal. [a példa szerint: legyen az adókulcs 2%, számított adó: 5 763 158 x 2% = 115 263 Ft].
 4. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 115 263 Ft].
 5. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Mivel a vállalkozás a példa szerint tavaly kezdett, ezért nem volt még előlege. Számítás: 115 263 Ft - 0 Ft = 115 263 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 4. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 115 263 Ft / 2 = 57 632 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.01.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat 2022-ben év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

Amennyiben 2022.08.31-ig a régi Kata hatálya alá tartoztál, akkor a kezdő dátum 2022.09.01.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, ha a vállalkozásod kisvállalkozás, amennyiben a vállalkozásod a keletkezett bevételed alapján még annak számít.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

21.sor: Pipáld be, hogy az általános szabályok szerint állapítod meg a kötelezettséged.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségével legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány 01-01 lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022. évi bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nettó árbevétel

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni a 2022-ben szerzett összes bevételed.

Amennyiben 2022.08.31-ig a régi Kata hatálya alá tartoztál, akkor az ott szerzett bevételeidet itt nem kell feltüntetni.


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.


Lehetséges

További lehetséges mezők

A blokk - Adóalapot csökkentő tételek

2-8. sorok: Itt lehetőséged van az adóalap csökkentő tényezőket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Lehetséges

"A" nyomtatvány 03-01 lap

Ezen a lapon lehet megadnod a 2022. évi további csökkentő tételeket.

A blokk - Figyelembe vehető eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) és közvetített szolgáltatások összege

1-8. sorok: Itt lehetőséged van az ELÁBÉ-val kapcsolatos tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

B blokk - Adóalapban figyelembe vehető egyéb csökkentő tényezők

21-23. sorok: Itt lehetőséged van további csökkentő tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél válaszd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.01.01.-2022.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.

Amennyiben 2022.08.31-ig a régi Kata hatálya alá tartoztál, akkor a kezdő dátum 2022.09.01.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022. évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 12. sorában kiszámolt összeget. Ez a bevételed alapján számított kedvezmények nélküli adó. [Legyen példálul: 96 000 Ft]
 2. Ha a vállalkozásod nem az egész évben tevékenykedett, akkor azt fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján. Tehát az előbbi összeget osztani kell az aktív napok számával és szorozni 365-tel. [Ha például a vállalkozásod 2022.03.03-án kezdett, akkor az aktív napok száma: 304, a példa szerinti számítás: 96 000 Ft / 304 * 365 = 115 263 Ft]
 3. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 115 263 Ft].
 4. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Mivel a vállalkozás a példa szerint tavaly kezdett, ezért nem volt még előlege. Számítás: 115 263 Ft - 0 Ft = 115 263 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 3. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 115 263 Ft / 2 = 57 632 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

5. Adatok ellenőrzése

A bevallás speciális jellege miatt az ellenőrzés nem elégséges a hagyományos módon, ez csak az éppen aktív nyomtatványt ellenőrzi. A teljes körű ellenőrzéshez használd a nyomtatvány tetején, jobb oldalon található speciális gombokat, így minden hiba vagy figyelmeztetés egyszerre jelenik meg, kereszthivatkozásokkal. Ha több adatot adsz meg, vagy módosítasz egyszerre, használd az "Összes nyomtatvány újraszámítása" gombot, illetve az "Összes nyomtatvány ellenőrzése" gombot. Az eredmény a járulék- illetve az SZJA bevallásnál megszokott módon jelzi az esetleges hibákat, vagy figyelmeztetéseket.
Amennyiben megoldandó üzenetet látsz, mindenképpen javítsd a leírtak szerint. Fontos tudni, hogy a nyontatvény számos összefüggésbeli ellenőrzést nem végez el, ezért mindenképpen ellenőrizd gondosan, mielőtt beadod.

6. Fizetendő adó megállapítása

Amennyiben keletkezett fizetendő adód, úgy azt a bevallás határidejének időpontjáig, azaz 2023. május 31-ig meg is kell fizetned.
Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est választottad, akkor az "M" nyomtatvány EL lapjának első előlegfizetési sorában található összeget csökkenteni kell a 2023.03.15-i kötelezettségeddel, ez a fizetendő összeg.
Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est választottad, akkor az "M" nyomtatvány KÖT lapjának 23.sorában található összeget csökkenteni kell a 2023.03.15-i kötelezettségeddel, ez a fizetendő összeg.

A megfelelő bankszámlaszámot megtalálod az illetékes önkormányzat honlapján, vagy az Államkincstár honlapján az önkormányzatod kiválasztása után.

7. Bevallás beadása

Ha úgy érzed, hogy a bevallásod készen van, és az ellenőrzés sem talál hibát, akkor a bevallás beadható az ANYK-ban megszokott módon az ügyfélkapus azonosítással. Mentsd el a bevallást, majd "Kapcsolat az Ügyfélkapuval" menüpontban először jelöld meg küldésre, majd szintén ebbe a menüpontba visszalépve már lehetőséged lesz be is adni.
Ha a beadás sikeres volt, néhány órán belül visszajelzést kapsz a Tárhelyedre és a bevallásod továbbításra kerül az önkormányzathoz. A bevallásod alapján keletkező előírást az önkormányzati portálra belépve ellenőrizheted. Javasoljuk, hogy 1-2 héten belül tedd is meg.

A bevallás beadásának határideje: 2023.05.31.

Amennyiben keletkezik befizetendő adód, úgy annak megfizetése szintén ekkor esedékes.