2022. évi iparűzési bevallás átalányadózó egyéni vállalkozóknak
22HIPAK bevallás készítés

A korábbi évektől eltérően a 2022.évi iparűzési adó bevallását egy új, közös bevallásban, a 22HIPAK nevű NAV nyomtatványon az ANYK nyomtatványkitöltő program segítségével kell teljesíteni. Habár a bevallást a NAV-nak kell benyújtani, ők továbbítják az illetékes önkormányzat felé, ahol a bevallásod alapján előírják a kötelezettséged. Az előírt kötelezettséget közvetlenül a szintén illetékes önkormányzat Iparűzési Adó számlájára szükséges megfizetni. Jó tudni, hogy a NAV az iparűzési adóval kapcsolatos kérdésekkel, a bevallás kitöltésével kapcsolatban nem tud felvilágosítást nyújtani, így ehhez szükség esetén szintén az illetékes önkormányzat ügyfélszolgálatán tudsz további segítséget kérni.

Az alábbi útmutatónkban megmutatjuk, hogyan készítsd el az átalányadózással kapcsolatos iparűzési adó bevallásodat és állapítsd meg a fizetendő adód.

A 22HIPAK bevallás kitöltéséhez, kiegészítéséhez, módosításához a NAV részletes kitöltési útmutatót tett közzé, amely az alábbi útmutatónkban található hivatkozások alapja.

Fontos: amennyiben az átalányadós időszakod alatt nem keletkezett bevételed,
a bevallást akkor is be kell nyújtani a megfelelő mezők kitöltésével!


A 22HIPAK nyomtatvány kitöltése lépésről lépésre

1. Töltsd le és telepítsd

Ha már használtál korábban ANYK-t pl. a járulékbevallásod elkészítéséhez, akkor az ANYK-n belül a Szervíz / Frissítések / Újdonságok2 fülön betöltheted a szükséges állományt, vagy direktben letöltheted a NAV oldaláról is a 22HIPAK nyomtatványt. Amennyiben Finant előfizető vagy, úgy a Beállítások / Súgó menüpontban elérhető Felhasználói útmutatóban részletes leírás található a nyomtatványletöltésről és telepítésről.

2. Mielőtt kitöltenéd...

Ha az átalányadós időszakod előtt Katás vállalkozó voltál, a bevallásod kitöltését befolyásolja, hogy a Kata alatt az iparűzési adó tekintetében a tételes adómegállapítást választottad/választhattad-e vagy sem, illetve volt-e 2023.03.15-én előlegfizetési kötelezettséged. Mielőtt elkezdenéd kitölteni a hipa bevallásodat, erre a kérdésre nagyon fontos válaszolnod, mert ettől függ, hogy milyen adatokat kell a bevallásodban szerepeltetni. Járj el körültekintően a döntésednél, hogy a megfelelő adóbevallást készíthesd el.
Részletekért lásd az alábbi felkiáltójeles írásunkat.

3. Nyisd meg

Ha sikeresen telepítetted a nyomtatványt, nyisd meg az ANYK programot, majd az Új menüpontban nyisd meg az üres 22HIPAK nyomtatványt. A 22HIPAK bevallás egy úgynevezett kötegelt bevallás, amelyben az összes önkormányzat felé egyidejűleg lehet és kell számot adni a 2022. évre szóló kötelezettségről. A bevallás két fő részből áll: egy "A"-s lapból, amely az alapadatokat és az összesítéseket tartalmazza, illetve legalább egy "M"-es lap szükséges, amelyen a konkrét önkormányzat felé beadandó adatokat kell rögzíteni. A bevallás megnyitásakor az "A"-s lap automatikusan megnyílik, az "M"-es lap(ok)at létre kell hozni.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan tudod ellenőrizni, hogy a katás időszakodban bejelentkeztél-e a tételes hipa alá, továbbá hogy volt-e 2023.03.15-el előírt kötelezettséged.

A vizsgálathoz be kell jelentkezned az illetékes önkormányzat weboldalán, és az aktuális folyószámládat 2022.01.01-től kezdődő időponttól lekérdezni. Ha papíron kaptál adófolyószámla értesítést, akkor azt vedd elő.

1. Bejelentkezés az önkormányzat oldalára

Budapesti telephely esetén: Nyisd meg a Főpolgármesteri Hivatala Webadó oldalt és lépj be az ügyfélkapus azonosítóddal az E-ügyintézés menüpont alatt. A bejelentkezést követően kattints az "Adószámla lekérdezése" menüpontra. Itt fogod látni az alábbi ellenőrzésekhez szükséges adatokat.

Vidéki telephely esetén: Nyisd meg az E-önkormányzat portál oldalát, majd lépj be az ügyfélkapus azonosítóddal. A bejelentkezést követően válaszd ki az önkormányzatot, majd kattints az "Adóegyenleg lekérdezés" menüpontra. Itt fogod látni az alábbi ellenőrzésekhez szükséges adatokat.

2. Tételes HIPA ellenőrzése

Ha a megnyitott folyószámlán 2022-re legalább két sort találsz, és legalább az egyiknél a "Tételes Katás" vagy "KATA adó tétel" vagy "AKE" megnevezést látsz, valamint ezek mellett kerek 25 000 Ft vagy 12 500 Ft összegeket, akkor bejelentkeztél a tételes hipa alá. A továbbiakban válaszd az erre vonatkozó kitöltési útmutatót, azaz az 1.-es pontot. Ha egyik sornál sem látod ezeket a feliratokat, akkor válaszd az útmutató 2., 3. vagy 4. pontját.

3. A 2023.03.15-i kötelezettség ellenőrzése

Ha a megnyitott folyószámlán látsz olyan sort, aminek a dátuma 2023.03.15. és mellette találsz 0-tól különböző összeget, akkor volt előlegfizetési kötelezettséged. Az útmutató további részében erre az adatra hivatkozunk, a bevallásod helyes kitöltéséhez erre a számra szükséged lesz.


4. Esetek - válaszd ki, melyik vonatkozik rád!

Az iparűzési bevallás helyes kitöltését a 2. lépésben meghatározott döntésen túl befolyásolja a 2022. évre választott adózási mód és a megszerzett bevételed is, az alábbiakban elmagyarázzuk.

 1. Átalányadózás előtt Katás voltál és ott a tételes ipát választottad

  Az adó alapja az átalányadós időszakra jutó bevétel alapján számított jövedelem * 1,2. Ha az átalányadós bevételed meghaladja a 8 millió Ft-ot (arányosan az aktív napokkal), akkor kiestél az átalányadós körből, válaszd a 4. változatban leírtakat.

 2. Átalányadózás előtt Katás voltál és ott NEM a tételes ipát választottad

  Az adószámításod alapja az éves bevételed, amit a katás és átalányadós időszakod alatt együttesen szereztél. Ha ez az összeg kisebb, mint 8 millió Ft, akkor az adó alapja a bevételed 80%, ha több, akkor normál szabályok szerinti bevallást kell benyújtanod, ebben az esetben válaszd a 4. változatban leírtakat.

 3. Végig átalányadózó voltál 2022-ben (év elejétől, vagy a vállalkozás indításától)

  Ha egész évben átalányadóztál, és nem voltál katás, mert pl. 2022-ben kezdted a vállalkozást és az indításkor ezt az adózási módot választottad, akkor az adó alapja az átalányadós időszakra jutó bevétel alapján számított jövedelem * 1,2. Ha az átalányadós bevételed meghaladja a 24 millió Ft-ot (kizárólag kiskereskedelmi tevékenység folytatása esetén a 120 millió Ft-ot (arányosan az aktív napokkal), akkor kiestél az átalányadós körből, válaszd a 4. változatban leírtakat.

 4. Ha túllépted a bevételi határt - általános szabályok szerinti bevallás készítése

  Az adó alapja az éves időszakra jutó bevételed, amit csökkenthetsz az helyi adókról szóló törvény által elismert csökkentő tételekkel.

Az alábbiakban válaszd ki azt az esetet, amelyik rád vonatkozik, a továbbiakban az ott leírtakat kövesd!

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.09.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, hogy a vállalkozásod kisvállalkozás.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 1-est: A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózóként.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségvel legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022.évi jövedelmed és bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Átalányadózó

1.sor: Ebbe a sorba kell beírni a bevételed alapján az alkalmazott költséghányaddal számított jövedelmed.

Fontos!A jövedelem az SZJA-törvény szerinti jövedelmet jelenti, azaz itt nem vehető figyelembe az adómentes rész.

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed.

Fontos! Amennyiben a 2022.09.01.-2022.12.31. időszak alatt a bevételed meghaladta a 8 millió Ft-ot, úgy kiestél az átalányadózásból, a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 4. változatban leírtak alapján!


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél választd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.09.01.-2022.12.31.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022.évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "A" nyomtatvány EGY lap A blokk 2. sorában feltüntetett összeget. [Legyen példálul: 4 800 000 Ft]
 2. Ez az összeg a 2022.évi utolsó 4 hónapra jutó, számított kedvezmények nélküli bevételed, így ezt fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján, amely a te esetben 122 nap volt. Tehát az előbbi összeget oszd el az aktív napok számával és szorozd meg 365-tel. [a példa szerint: 4 800 000 Ft / 122 * 365 = 14 360 656 Ft]
 3. Számold ki az adót: az előbbi összeget szorozd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 11.sorban található adószázalákkal. [a példa szerint: legyen az adókulcs 2%, számított adó: 14 360 656 x 2% = 287 213 Ft].
 4. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 287 213 Ft].
 5. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Tegyük fel, hogy 45 000 Ft. volt a kötelezettséged, a példa szerint: 287 213 Ft - 45 000 Ft = 242 213 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 4. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 287 213 Ft / 2 = 143 607 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.01.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat 2022-ben év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, hogy a vállalkozásod kisvállalkozás.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 2-est: 8 millió Ft-ot meg nem haladó nettó árbevételű adóalanyként.

Fontos! Amennyiben a 2022.01.01.-2022.12.31. időszak alatt (vagy év közbeni kezdés esetén a kezdőnaptól időarányosan) a bevételed meghaladta a 8 millió Ft-ot, úgy a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 4. változatban leírtak alapján!

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségvel legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022.évi bevételed. Kitöltése kötelező.

B blokk - 8 millió forintot meg nem haladó nettó árbevételű adóalany

11.sor: Ebbe a sorba kell beírni a katás és az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed.
A Katás időszakra jutó bevételed a 22KATA nyomtatványon bevallott összeg, ezt add hozzá az átalányadós időszakot alatt szerzett bevételedhez


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.


Lehetséges

További lehetséges mezők

B blokk - Adóalapot csökkentő tételek

12-17. sorok: Itt lehetőséged van az adóalap csökkentő tényezőket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél választd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.01.01.-2022.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022.évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "A" nyomtatvány EGY lap B blokk 11. sorában feltüntetett összeget. [Legyen példálul: 4 800 000 Ft]
 2. Ha nem egész évben tevékenykedtél, akkor az előbbi, kedvezmények nélküli bevételedet fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján. Tehát az előbbi összeget osztani kell az aktív napok számával és szorozni 365-tel. [Ha például a vállalkozásod 2022.03.03-án kezdett, akkor az aktív napok száma: 304, a példa szerinti számítás: 4 800 000 Ft / 304 * 365 = 5 763 158 Ft]
 3. Számold ki az adót: az előbbi összeget szorozd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 11.sorban található adószázalákkal. [a példa szerint: legyen az adókulcs 2%, számított adó: 5 763 158 x 2% = 115 263 Ft].
 4. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 115 263 Ft].
 5. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Mivel a vállalkozás a példa szerint tavaly kezdett, ezért nem volt még előlege. Számítás: 115 263 Ft - 0 Ft = 115 263 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 4. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 115 263 Ft / 2 = 57 632 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.01.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat 2022-ben év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, hogy a vállalkozásod kisvállalkozás.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

22.sor: Válaszd az 1-est: A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózóként.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségvel legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány EGY lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022.évi jövedelmed és bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Átalányadózó

1.sor: Ebbe a sorba kell beírni a bevételed alapján az alkalmazott költséghányaddal számított jövedelmed.

Fontos!A jövedelem az SZJA-törvény szerinti jövedelmet jelenti, azaz itt nem vehető figyelembe az adómentes rész.

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni az átalányadós időszakod alatt szerzett bevételed.

Fontos! Amennyiben a 2022.01.01.-2022.12.31. időszak alatt (vagy év közbeni kezdés esetén a kezdőnaptól időarányosan) a bevételed meghaladta a 24 millió Ft-ot (vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetén a 120 millió Ft-ot), úgy kiestél az átalányadózási körből és a hipa bevallásodat az általános szabályok szerint kell elkészítened a 4. változatban leírtak alapján!


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél választd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.01.01.-2022.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022.évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "A" nyomtatvány EGY lap A blokk 2. sorában feltüntetett összeget. [Legyen példálul: 4 800 000 Ft]
 2. Ha nem egész évben tevékenykedtél, akkor az előbbi, kedvezmények nélküli bevételedet fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján. Tehát az előbbi összeget osztani kell az aktív napok számával és szorozni 365-tel. [Ha például a vállalkozásod 2022.03.03-án kezdett, akkor az aktív napok száma: 304, a példa szerinti számítás: 4 800 000 Ft / 304 * 365 = 5 763 158 Ft]
 3. Számold ki az adót: az előbbi összeget szorozd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 11.sorban található adószázalákkal. [a példa szerint: legyen az adókulcs 2%, számított adó: 5 763 158 x 2% = 115 263 Ft].
 4. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 115 263 Ft].
 5. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Mivel a vállalkozás a példa szerint tavaly kezdett, ezért nem volt még előlege. Számítás: 115 263 Ft - 0 Ft = 115 263 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 4. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 115 263 Ft / 2 = 57 632 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

Szükséges

"A" nyomtatvány Főlap

Ezen a fülön kell kitöltened a vállalkozási és személyes adataidat, valamint megadni a bevallási időszakot. Kitöltése kötelező.

A blokk - Személyes és vállalkozási adatok

Kitöltése értelemszerűen.

B blokk - Bevallási időszak

Az időszaknál tüntesd fel a 2022.01.01-2022.12.31. időszakot.
Amennyiben a vállalkozásodat 2022-ben év közben indítottad, a kezdő dátumnál azt a napot írd be.
Amennyiben a vállalkozásodat korábban megszüntetted, akkor az időszak végénél azt a napot írd be.

Amennyiben 2022.08.31-ig a régi Kata hatálya alá tartoztál, akkor a kezdő dátum 2022.09.01.

C blokk - Helység, dátum

Ezeket is töltsd ki, enélkül hibás lesz a bevallás.

Szükséges

"A" nyomtatvány NY-01 lap

Ezen a fülön tudsz nyilatkozni a 2022-ben alkalmazott adózási módról, illetve a 2023. évre választott adózási módról. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nyilatkozatok

1.sor: Ha 2022-ben év közben kezdted a vállalkozásodat, pipáld be.

4.sor: Pipáld be, ha a vállalkozásod kisvállalkozás, amennyiben a vállalkozásod a keletkezett bevételed alapján még annak számít.

9.sor: Válaszd ki, hogy a 2023. évre milyen adózási módot szeretnél. Fontos, hogy jól válaszd meg, mert befolyásolja az előlegszámítást és így a 2023. évi kötelezettséged. Javasolt az 1-est választani, amennyiben azt megteheted, további információkért olvasd el még a "M" nyomtatvány EL lapjánál leírtakat is!

C blokk - Adóalap megállapításának módja

21.sor: Pipáld be, hogy az általános szabályok szerint állapítod meg a kötelezettséged.

I blokk - Nyilatkozat a székhelyek, telephelyek számáról

81.sor: Ha csak egy helyen végzel tevékenységet, válaszd az 1-est. Ha bejelentésed szerint több helyen is tevékenykedsz, válaszd a 2-est.

Amennyiben több telephellyel is rendelkezel, úgy annyi "M" nyomtatványt kell nyitnod, amennyi telephelyen bevételed keletkezett vagy keletkezhetett volna. Az útmutató további részében bemutatott "M" lapokat ebben az esetben minden egyes telephelyedre ki kell tölteni az ott leírtak szerint, a telephelyre jutó bevételek feltüntetésével.


Tipp: Ha a választómezőket nem sikerül egérrel kinyitni, akkor az F9 gomb segítségvel legördíthető a mező.

Szükséges

"A" nyomtatvány 01-01 lap

Ezen a lapon kell megadnod a 2022.évi bevételed. Kitöltése kötelező.

A blokk - Nettó árbevétel

2.sor: Ebbe a sorba kell beírni a 2022-ben szerzett összes bevételed.

Amennyiben 2022.08.31-ig a régi Kata hatálya alá tartoztál, akkor az ott szerzett bevételeidet itt nem kell feltüntetni.


A Finant előfizetők részére az átalányadós időszak alatt szerzett bevétel és jövedelem adatokat e-mailen is megküldjük, illetve bármikor elérhető az appon belül a Vezérlőpulton.


Lehetséges

További lehetséges mezők

A blokk - Adóalapot csökkentő tételek

2-8. sorok: Itt lehetőséged van az adóalap csökkentő tényezőket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Lehetséges

"A" nyomtatvány 03-01 lap

Ezen a lapon lehet megadnod a 2022.évi további csökkentő tételeket.

A blokk - Figyelembe vehető eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) és közvetített szolgáltatások összege

1-8. sorok: Itt lehetőséged van az ELÁBÉ-val kapcsolatos tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

B blokk - Adóalapban figyelembe vehető egyéb csökkentő tényezők

21-23. sorok: Itt lehetőséged van további csökkentő tételeket figyelembe venni, amennyiben vonatkoznak rád.

Szükséges

Az "M" nyomtatvány létrehozása

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

M nyomtatvány nyitása

Szükséges

"M" nyomtatvány KÖT lap

Ezen a lapon tudod kitölteni a vállalkozásodhoz tartozó önkormányzat részére az adataidat.

A blokk - Önkormányzat választása

Az önkormányzat nevénél választd ki a listából az önkormányzat nevét, ahová a bevallásodat készíted.

B blokk - Időszak megadása

Töltsd ki ugyanazt az adatot, amit a főlapon megadtál: 2022.01.01.-2022.12.31., vagy ha év közben kezdtél, az indítás napjától.

Amennyiben korábban befejezted a tevékenységed, akkor a záródátumhoz azt a napot írd be.

Amennyiben 2022.08.31-ig a régi Kata hatálya alá tartoztál, akkor a kezdő dátum 2022.09.01.


Lehetséges

További lehetséges mezők

D blokk - Önkormányzati mentesség igénybevétele

3.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adóalap mentességet igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a D blokk 2. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

E blokk - Önkormányzati kedvezmény igénybevétele

18.sor: Itt lehetőséged van az önkormányzat által kínált adókedvezmény igénybe venni, amennyiben a választott önkormányzatnál erre lehetőség van. Az összeg maximum annyi lehet, amennyit a E blokk 14. sorában a bevallás kiszámolt előzetesen.

Az önkormányzatok által igénybe vehető mentességekről és kedvezményekről tájékozódhatsz az Államkincstár oldalán.

Szükséges

"M" nyomtatvány EL lap

Ezen a lapon szükséges kitölteni az előlegeket és előlegfizetési időszakokat.

A blokk - Adóelőlegek bevallása

Mielőtt ezt a lapot kitöltenéd, a nyomtatvány speciális gombjával számítsd újra az adatokat. A gombot megtalálod a nyomtatvány tetején jobbra.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est, azaz a 2023. évre az egyszerűsített adóalap-megállapítást választottad, akkor

- az előlegfizetési időszak és az első részlet esedékessége dátumot a bevallás automatikusan kitölti

- neked csak az első fizetési részlet sorban az előleg összegét kell megadnod a 2022.évi bevételed alapján, amely a sávos adómegállapítás[1] szerint 50 000 vagy 120 000 vagy 170 000 Ft lehet. Részleteket lásd az alábbi keretes részben.

[1] Kisvállalkozók részére lehetséges a sávos adómegállapítás 2023-tól

2023-tól a helyi adó tekintetében a kisvállalkozó, mint új fogalom jelent meg. A jogszabály értelmezése szerint kisvállalkozó az a vállalkozó, akinek az adóévben nem haladja meg a 25 millió Ft-ot a bevétele, vagy kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó vállalkozás esetén a 120 millió Ft-ot. Ha a vállalkozásod megfelel ennek a szabálynak, úgy 2023-tól alkalmazhatod az új sávos egyszerűsített megállapítási módon, melyről ebben a bevallásban kell dönteni.
Az egyszerűsített adóalap meghatározása a kisvállalkozó székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként a következők:

 • 0 - 12M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 50 000 Ft
 • 12M - 18M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 120 000 Ft
 • 18M - 24M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft
 • Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet folytató átalányadózó esetén 18M - 120M Ft közötti bevétel esetén az éves iparűzési adó kötelezettség: 170 000 Ft

Fontos! Amennyiben a bevallási időszakod nem a teljes 2022-es évet fedi le, úgy a fenti sávok meghatározásához a bevallott időszak és bevétel arányosításával az egy évre kiszámolt bevételt kell figyelembe venni!

Ha a 2023-ra várható bevételed meghaladja a 2 500 000 Ft-ot, javasolt ezt az adózási módot választani.


Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est, azaz az általános szabályok szerinti adóalap-megállapítást választottad, akkor

- töltsd ki az előlegfizetési időszakot: 2023.07.01.-2024.06.30.

- töltsd ki az első előlegrészlet időpontját: 2023.09.15.

- töltsd ki az első előlegrészlet összegét: A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[2]

- töltsd ki a második előlegrészlet időpontját: 2024.03.15.

- töltsd ki a második előlegrészlet összegét: ide írd be az A kiszámoláshoz lásd lent a további információkat[3].

[2] Első előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet megállapítása alapesetben egyszerű: nézd meg az "M" nyomtatvány EL lap 23. sorában talált adatot, és vond le belőle a 2023.03.15-re korábban előírt kötelezettségedet. A kettő különbözete az összeg.

Az előlegrészleteket minden esetben a tárgyévre figyelembe vehető szabályok alapján és szerint kell megállapítani, és a fenti számítási módot szükséges lehet az alábbi tényezőkkel korrigálni, amennyiben fennállnak:

 • Ha az adóéved nem volt teljes, akkor az számítás alapjául szolgáló összeget korrigálnod, "évesítened" kell, a tényleges aktív napok alapján.
 • Ha 2022-ben igénybe vettél kedvezményt vagy engedményt, de azt az önkormányzat vagy egyéb jogszabály 2023-ban már nem biztosítja.
 • Ha a korábbi adómegállapítási módszert 2023-ban jogszabály vagy saját döntés alapján már nem alkalmazod vagy nem alkalmazhatod.

A fenti korrekciós műveletetek közül legalább az egyiket szükséges elvégezni: a KKV-k részére biztosított maximum 1%-os adókulcs 2022.12.31-től megszűnt, ezért ezt már csak ebben a bevallásodban érvényesítheted, az előlegszámításnál már nem lehet figyelembe venni. Továbbá 2023-tól szintén megszűnik az egyszerűsített (átalányadó és 80%-os szabály) adómegállapítási mód, helyébe a sávos adómegállapítás lép életbe (lásd feljebb). Ha az időszakod nem a teljes év, mert pl. év közben kezdtél, akkor az arányosításra is szükség lesz.

Számítás menete példával:

 1. Nézd meg az "M" nyomtatvány KÖT lap E blokk 12. sorában kiszámolt összeget. Ez a bevételed alapján számított kedvezmények nélküli adó. [Legyen példálul: 96 000 Ft]
 2. Ha a vállalkozásod nem az egész évben tevékenykedett, akkor azt fel kell arányosítani a teljes évre az aktív napok alapján. Tehát az előbbi összeget osztani kell az aktív napok számával és szorozni 365-tel. [Ha például a vállalkozásod 2022.03.03-án kezdett, akkor az aktív napok száma: 304, a példa szerinti számítás: 96 000 Ft / 304 * 365 = 115 263 Ft]
 3. Amennyiben 2023-ban az önkormányzatod biztosít kedvezményt vagy mentességet, akkor a fent kapott összeg erejéig érvényesítheted azokat. [Tegyük fel, hogy nem veszel igénybe kedvezményt, az összeg továbbra is 115 263 Ft].
 4. Ha volt 2023.03.15-re előírt kötelezettséged a korábbi év alapján, akkor azt vond le a fent kapott összegből. [Mivel a vállalkozás a példa szerint tavaly kezdett, ezért nem volt még előlege. Számítás: 115 263 Ft - 0 Ft = 115 263 Ft]. Az e módszer szerint számított összeget kell beírnod az első előlegrészlet sorába.

[3] Második előlegrészlet összegének megállapítása

Az első előlegrészlet számításánál a 3. lépésben kapott összeg fele. [a példa szerint: 115 263 Ft / 2 = 57 632 Ft]

Adatok újraszámítása

Mezők újraszámolása

5. Adatok ellenőrzése

A bevallás speciális jellege miatt az ellenőrzés nem elégséges a hagyományos módon, ez csak az éppen aktív nyomtatványt ellenőrzi. A teljes körű ellenőrzéshez használd a nyomtatvány tetején, jobb oldalon található speciális gombokat, így minden hiba vagy figyelmeztetés egyszerre jelenik meg, kereszthivatkozásokkal. Ha több adatot adsz meg, vagy módosítasz egyszerre, használd az "Összes nyomtatvány újraszámítása" gombot, illetve az "Összes nyomtatvány ellenőrzése" gombot. Az eredmény a járulék- illetve az SZJA bevallásnál megszokott módon jelzi az esetleges hibákat, vagy figyelmeztetéseket.
Amennyiben megoldandó üzenetet látsz, mindenképpen javítsd a leírtak szerint. Fontos tudni, hogy a nyontatvény számos összefüggésbeli ellenőrzést nem végez el, ezért mindenképpen ellenőrizd gondosan, mielőtt beadod.

6. Fizetendő adó megállapítása

Amennyiben keletkezett fizetendő adód, úgy azt a bevallás határidejének időpontjáig, azaz 2023. május 31-ig meg is kell fizetned.
Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 1-est választottad, akkor az "M" nyomtatvány EL lapjának első előlegfizetési sorában található összeget csökkenteni kell a 2023.03.15-i kötelezettségeddel, ez a fizetendő összeg.
Ha az "A" nyomtatvány NY-01 lap 9.sorában az 2-est választottad, akkor az "M" nyomtatvány KÖT lapjának 23.sorában található összeget csökkenteni kell a 2023.03.15-i kötelezettségeddel, ez a fizetendő összeg.

A megfelelő bankszámlaszámot megtalálod az illetékes önkormányzat honlapján, vagy az Államkincstár honlapján az önkormányzatod kiválasztása után.

7. Bevallás beadása

Ha úgy érzed, hogy a bevallásod készen van, és az ellenőrzés sem talál hibát, akkor a bevallás beadható az ANYK-ban megszokott módon az ögyfélkapus azonosítással. Mentsd el a bevallást, majd "Kapcsolat az Ügyfélkapuval" menüpontban először jelöld meg küldésre, majd szintén ebbe a menüpontba visszalépve már lehetőséged lesz be is adni.
Ha a beadás sikeres volt, néhány órán belül visszajelzést kapsz a Tárhelyedre és a bevallásod továbbításra kerül az önkormányzathoz. A bevallásod alapján keletkező előírást az önkormányzati portálra belépve ellenőrizheted. Javasoljuk, hogy 1-2 héten belül tedd is meg.

A bevallás beadásának határideje: 2023.05.31.

Amennyiben keletkezik befizetendő adód, úgy annak megfizetése szintén ekkor esedékes.